16. avgust 1999

u povodu privatizacije tuzlanskog pravosuđa za potrebe zataškavanja kriminalnih radnji Selima Bešlagića, i stavljanja pravosuđa u službu privatne hajke Bešlagićeve familije protiv federalnog poslanika Mirnesa Ajanovića

Sudija Opštinskog suda Tuzla Dijana Milić je ponovo, protivno Ustavu Federacije Bosne i Hercegovine, naredila Policiji da može, koristeći silu, uhapsiti i privesti federalnog poslanika Mirnesa Ajanovića. Samo zahvaljujući prisebnosti službenika MUP-a, koji su svjesni da je u pitanju protuustavni akt, i da iza svega stoje mafijaško-familijarne veze tuzlanskog načelnika Selima Bešlagića – nije došlo do hapšenja poslanika Ajanovića.

Bosanska stranka traži od poslanika Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, kojima se sutra može dogoditi slično negiranje njihovih prava u vršenju svojih obaveza, imuniteta i Ustava Federacije BiH, da se uključe u odbranu ustavnosti i zakonitosti. Parlament Federacije ima prava i obaveze da štiti Ustav Federacije, po kojem federalni poslanik ne može biti krivično gonjen niti odgovoran u građanskom postupku za bilo koju radnju učinjenu u vršenju svoje funkcije. Poslanik Ajanović je vršio službenu dužnost kada je tražio reagovanje javnog tužioca u slučaju osnovanih sumnji da su načelnik Tuzle i njegovi saradnici počinili niz krivičnih djela.

Sumnje Bosanske stranke da Ured visokog predstavnika podržava otkrivanje kriminala samo u vladajućim strankama, ali ne i kod tzv. opozicije – pokazale su se opravdanim. Činjenica da je za opštinskog javnog tužioca u Tuzli imenovan Šesenam Ćosić, zvanični advokat “socijaldemokrata”, koji je vodio kampanju Selima Bešlagića na izborima prošle godine           – dovoljno govori o političkoj pozadini tuzlanskog pravosuđa. Umjesto da pokrene istragu i istražuje osnovane a ničim demantovane sumnje o nezakonitom bogaćenju familije Bešlagić     – Opštinski javni tužilac i Opštinski sud u Tuzli, za potrebe Selima Bešlagića, njegove supruge i zeta, kao i njihovog partnera Refika Ahmedinovića – raspisuju svojevrsnu potjernicu, odnosno ponovnu naredbu za hapšenje poslanika Mirnesa Ajanovića. Umjesto obračuna sa kriminalom i korupcijom, tuzlansko pravosuđe se obračunava sa onima koji ne traže ništa više osim otkrivanja i sankcionisanja kriminalnih radnji i zloupotrebe službenih položaja.

Ukoliko se ne stane u kraj ovoj neviđenoj privatizaciji pravosuđa, u Tuzlanski kanton će na velika vrata ući politički terorizam, jer će Selim Bešlagić imati moć da uhapsi svakoga ko se suprotstavi njegovim kriminalnim radnjama.

Ukoliko i Predstavnički dom Parlamenta Federacije ostane imun na ovo miniranje Ustava         i pravne države, Bosanska stranka smatra da ćemo vrlo brzo imati na djelu privatnu državu kakvu je imao Nikolae Čaušesku i njegova supruga.

 

 

You may also like...