18. avgust 1999.

u povodu otkrića Međunarodne jedinice za borbu protiv kriminala da je iz javnih fondova i međunarodnih projekata pomoći za Bosnu i Hercegovinu – ukradeno milijardu dolara

Istraga Međunarodne jedinice za borbu protiv kriminala koja je pokazala da je iz javnih fondova i međunarodnih projekata pomoći za Bosnu i Hercegovinu       – ukradeno oko milijardu dolara, potvrdila je upozorenja Bosanske stranka da iza navodne borbe aktuelne vlasti i tzv. socijaldemokratske opozicije     protiv korupcije i kriminala ne stoji nikakva borba za pravnu državu, već pokušaj aboliranja vlastite odgovornosti za kriminal na svim nivoima vlasti  – suđenjem nekolicini pojedinaca. Sudskim procesima protiv okrivljenih u tuzlanskom, unsko-sanskom, sarajevskom i drugim eventualnim slučajevima tzv. borbe protiv kriminala, koji su i pokrenuti pod pritiskom međunarodnih predstavnika, aktuelna vlast, zapravo, sudi i osuđuje samu sebe, s obzirom da se kriminal dokazuje upravo eksponentima te iste vlasti.

Po uzusima zapadne demokratije kojoj danas u ovoj zemlji, bar verbalno, svi teže, ovakva situacija korumpiranosti kompletne vlasti – rješava se vanrednim izborima.

Naravno, u tom slučaju mora postojati i alternativa, odnosno opozicija.          Ali, ako je alternativa ono što se danas u Bosni i Hercegovini naziva opozicijom, koja je takođe ogrezla u korupciji i kriminalu – posebno u Tuzli, gdje je prema istrazi Međunarodne jedinice za borbu protiv kriminala nestala najveća količina novca, a gdje je vlast u rukama Socijaldemokratske partije, onda je perspektiva našeg društva najblaže rečeno – zabrinjavajuća.

Stoga, Bosanska stranka obavještava javnost da će i u narednom periodu nastaviti sa prezentiranjem dokaza i osnovanih sumnji o kriminalnim radnjama svih koji su privatizovali i zloupotrijebili službeni položaj u cilju sticanja nezakonite dobiti.

Bosanska stranka, takođe, traži od OHR-a, odnosno svih nadležnih organa međunarodne zajednice, medija, sudstva ali i građana da u aktivnostima koje će doprinijeti borbi protiv kriminala budu temeljiti, bez obzira da li se radilo o kriminalu u redovima aktuelne vlasti ili opozicije.

U protivnom, Bosanska stranka upozorava da će se antikorupciona kampanja završiti na kažnjavanju nekoliko beznačajnih pojedinačnih slučajeva koje će, kako se do sada pokazalo u praksi, vlast koristiti za političke poene pred izbore.


You may also like...