25. avgust 1999.

u povodu najave poskupljenja ili nestašice naftnih derivata

Bosanska stranka upozorava javnost da je novonastali “problem” u Federaciji BiH – poskupljene ili nestašica nafte – izmišljen. Navodne dileme federalne Vlade na ovu temu samo su probni balon kako bi se ispitalo javno mijenje. Vlada Federacije BiH umjesto efikasnog odbijanja novog udara na i onako teško socijalno stanje građana,       i dalje “razmatrajući” zahtjev INA-e BiH za poskupljenje goriva – najavljuje nastavak već ustaljene pljačke.

Jasno je šta znači poskupljenje naftnih derivata – u prvom redu poskupljenje prevoza, “opravdanje” za poskupljenje i onako skupe električne energije, a zatim i svih ostalih proizvoda, jer ne postoji ni jedan imun na eventualno poskupljenje goriva. Štete od ovakve ekonomske politike značile bi katastrofalne posljedice za malokrvnu bosanskohercegovačku privredu, potpuno osiromašenje građana, a korist samo za budžet federalne Vlade i uvoznike nafte, od čega bi privreda imala samo mrvice,         a građani, po običaju – ništa.

Neka federalni premijer riješi pravu dilemu – poskupljenje nafte i privredni kolaps ili efikasnija naplata poreza, jer već 79,6 odsto procenata iz cijene nafte koji pune federalni budžet, a kako smo se uvjerili i džepove pojedinaca – više je nego dovoljno, posebno ako se uzme u obzir da se mnogobrojne benzinske pumpe koje koštaju po milion KM – isplate za godinu dana.

Zar je uopšte potrebno razmatrati zahtjev INA-e BiH ako se zna da Energopetrol BiH sa sadašnjim cijenama posluje pozitivno. Dalje, postoji li i jedna zemlja u Evropi (osim SR Jugoslavije) koja poskupljenje naftnih derivata razmatra pred predstojeću jesenju žetvu. Ne postoji ni jedna zemlja na pragu 21. vijeka koja ima robovlasnički sistem u kojem se malobrojni na vlasti, ili oni sa vezama u vlasti, preko noći bogate     – dok većina građana radi ispod minimuma ljudskog dostojanstva, ako ima sreću da uopšte radi.

Bosanska stranka upozorava federalnu Vladu da se ne smije ponoviti slučaj prethodnog premijera koji je u sporazumu o trgovinskim odnosima između Hrvatske i Bosne i Hercegovine “previdom” uvrstio naftu u robe na koje se plaća carina i porez na promet, i time oštetio federalni budžet za 200 miliona KM.

Bosanska stranka traži od gospodina Bičakčića i Vlade Federacije BiH da odlučno odbiju zahtjev za poskupljenje naftnih derivata, a svima koji izazovu nestašicu ili samovoljno podignu cijenu goriva – potrebno je oduzeti dozvole za rad.                      

U protivnom, ukoliko to nije sposoban provesti, neka premijer Bičakčić podnese – ostavku.

 

 

You may also like...