11. maj 1998.

u povodu moralnog sloma društva na pitanju poštivanja zakonitosti i zaštite građana

Zakonom je regulisano da nakon godinu dana zastarijevaju potraživanja naknade za isporučenu električnu i toplotnu energiju, vodu, plin, ptt itd., odnosno za usluge izvršene za potrebe domaćinstva. Članom 37. Tarifnog sistema za prodaju električne energije, kategorija potrošnje u domaćinstvu obuhvata potrošnju električne energije u stanovima, garažama, kao i potrošnju u stambenim zgradama za rasvjetu, lift, vodovodne pumpe i uređaje za grijanje. Pod kategorijom potrošnje u domaćinstvu smatra se i potrošnja električne energije u obdaništima, domovima za smještaj djece, učenika, studenata, invalida, penzionera i humanitarnih organizacija.

Nakon dvogodišnjeg terora, Elektroprivreda je uspjela najmračnijim mafijaškim sredstvima naplatiti gotovo sve zastarjele račune od osiromašenih građana, koji su bili prinuđeni prodavati stvari iz kuća da bi im se uključila električna energija, za “dug” koji, po zakonu Bosne i Hercegovine, nisu dužni platiti.

Iako je svima jasno da država Bosna i Hercegovina u dijelu bošnjačke Federacije, svoja najmoćnija preduzeća Elektroprivredu i PTT – koristi i instrumentalizuje za teror i pljačku, iako je jasno da se radi o svekolikom nemoralnom iskorištavanju građana od strane onih koji su na najznačajnijim funkcijama vlasti, i koji se u svojim nezajažljivim apetitima više nisu u stanju ni zaustaviti – pa pljačkaju i narod u čije se interese kunu – građani nisu imali, i nemaju, ni moralnu zaštitu parlamentarnih tzv. opozicionih stranaka, koje se radije bave presipanjem iz šupljeg u prazno, nego suštinskim i egzistencijalnim pitanjima.

Vrhunac terora Elektroprivrede je pokušaj zloupotrebe i onoga što se nikada nije zloupotrebljavalo. Naime, znajući da shodno zakonskim propisima ne može ni sudskim postupkom naplatiti potraživanja koja prelaze vremenski period od godinu dana, Elektroprivreda je “ponudila velikodušno rješenje”, navodno u cilju zaštite ugroženih kategorija građanstva, po kojem penzioneri trebaju da potpišu “sporazum” kojim se obavezuju da će zastarjeli dug platiti u ratama.

Uzevši u obzir Zakon o obligacionim odnosima član 387. gdje piše: (citiramo) “Zastarijevanje se prekida kada dužnik prizna dug” (završen citat) – jasna je namjera da se populacija građana koja nema od čega živjeti – pokušava opljačkati prevarom i metodom u stilu sicilijanske mafije. Ako penzioneri prihvate da zastarjeli dug plate u ratama, prihvatili su i obavezu da plate kompletan iznos, koji po Zakonu nisu dužni platiti, a koji će, nakon potpisivanja “sporazuma”, biti primorani da plate, bez ikakve mogućnosti da budu oslobođeni “dobrovoljno prihvaćene obaveze”.

Danas je u Bosni i Hercegovini sve moguće, pa i ovakav način ugrožavanja ljudskih prava i to prema građanima koji su svojim radom i stvorili sve što danas imamo.

Gospodo iz Elektroprivrede, ne zaboravite da se vremena mijenjaju, i ljudi s vremenima. Mijenjaju se i – stranke na vlasti. Ne mislite valjda da će vaša gorjeti do zore?

 

You may also like...