24. oktobar 2000.

u povodu agitovanja SDA da se bojkotuje glasanje za predsjednika RS-a

Bosanska stranka ocjenjuje da je poziv za bojkotovanje predsjedničkih izbora u RS, upućen od strane SDA – još jedna podvala Bošnjacima i sprečavanje provedbe odluke Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti bh. naroda na cijelom području BiH.

SDA želi ponoviti situaciju iz 1998., kada je SDA odjeljenje za agitovanje i propagandu podvaljivanjem Bošnjacima da glasaju za osvjedočenog neprijatelja Bošnjaka Biljanu Plavšić, dovelo na vlast još većeg nacionalistu Nikolu Poplašena.

Bosanska stranka je i tada dokazala svoj opštebosanski karakter, kandidujući protukandidata Biljani Plavšić i Nikoli Poplašenu. Iako je kandidat BOSS-a osvojio preko 100.000 glasova, blokirana je mogućnost da Bošnjak bude predsjednik RS-a upravo zbog podvale bošnjačkim glasačima od strane SDA.

Podršku ekstremnim političkim snagama u RS pružio je tom prilikom i SDP, koji je zajedno sa SDA napao Bosansku stranku – zbog njenog pokušaja da Bošnjacima obezbijedi ravnopravno učešće u strukturama vlasti RS-a. I kandidovanje SDP-ovog kandidata srpske nacionalnosti za predsjednika RS daje osnov sumnji da su SDP i SDA sateliti etnonacionalne politike Milorada Dodika i da smatraju da RS-om mogu vladati samo Srbi.

Bosanska stranka poziva građane da ne nasijedaju na novu podvalu, i da na predstojećim izborima glasaju za Alju Dugonjića, kandidata BOSS-a za Predsjednika RS-a koji zastupa opštebosanski program – prema kojem Bosanska stranka nastoji implementirati odluku Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda na cijelom području BiH.

You may also like...