31. mart 2000.

u povodu prezentacije novih dokaza o kriminalnim radnjama i zloupotrebi položaja od strane načelnika Opštine Tuzla

Bosanskoj stranci su od radnika Opštine Tuzla dostavljeni dokumenti koji su još jedan dokaz nezakonitog poslovanja opštinske vlasti u Tuzli, odnosno načelnika Selima Bešlagića – koji je zloupotrijebio službeni položaj da bi na štetu Opštine Tuzla obezbijedio svom ličnom tjelohranitelju poslovni ugovor od preko pola miliona KM.

Netransparentan Ugovor o preuzimanju poslova obezbjeđenja, koji je 1. X 1998. Bešlagić zaključio sa DJL “Cobra security”, čiji je vlasnik načelnikov lični tjelohranitelj Maksim Joldić – jasno ukazuje da je riječ o kršenju više članova Krivičnog zakona F BiH, odnosno da je učinjeno krivično djelo sklapanja štetnog ugovora, nesavjesnog poslovanja i zloupotrebe položaja, za šta su Zakonom propisane visoke zatvorske kazne.

Sklapanjem ovog ugovora, kojim je propisano u čl. 5 “da se Opština Tuzla obavezuje da će po postavljenoj fakturi plaćati izvršiocu usluga DJL “Cobra security” iznos od 23.160,12 DM – mjesečno”, – Selim Bešlagić je protivzakonito omogućio svom tjelohranitelju posao od gotovo 300.000 KM godišnje. Svaka od tačaka ovog Ugovora koncipirana je maksimalno povoljno za DJL “Cobra security” – član 3., recimo, propisuje da “…sve poslove vanrednog održavanja, opravka kvarova, izmjene ugrađenih uređaja kao sastavnih dijelova zgrade, kao i druge troškove koji predstavljaju investiciono održavanje, zadržava kao svoju obavezu Opština Tuzla”. Dalje, članom 11. Ugovora, propisano je da: “…”Cobra security” obavlja poslove …uz minimalne standarde kakvi su u dosadašnjem funkcionisanju poslova fizičko-tehničkog obezbjeđenja, te poslova održavanja i čišćenja objekata bili uobičajeni”.

Iako SDP pokušava zavarati građane obećanjima da sa njima BiH može bolje, situacija u Tuzli u kojoj je SDP apsolutna vlast pokazuje da SDP-ovi funkcioneri vode politiku SDA – na osnovama instaliranja nepotizma, odnosno vladanja i poslovanja na principima poznaničke i rođačko-partijske podobnosti.

Ovaj ugovor koji je prezentiran putem današnje press konferencije objašnjava i motiv incidenta koji je 28. III 2000. u blizini izbornog štanda BOSS-a izazvao Maksim Joldić zvani Makso, lični tjelohranitelj načelnika Bešlagića i vlasnik DJL “Cobra security”.

Prijetnja “Ukoliko objaviš bilo kakve dokumente o meni vidjećeš kako ćeš proći, čuvaj se!”, koju je tom prilikom predsjedniku BOSS-a uputio Joldić – jasno ilustruje paničan strah i nervozu opštinske vlasti u Tuzli zbog gubitka predstojećih izbora, i time potpunog razotkrivanja kriminalnih radnji opštinskih i visokih funkcionera SDP-a.

You may also like...