24. oktobar 1999.

u povodu zaključaka Osnivačkog odbora Javnog servisa za emitovanje u BiH, da javni TV prenosi zasjedanja parlamenata nisu obavezni

Bosanska stranka ocjenjuje štetnim zaključke Osnivačkog odbora Javnog servisa za emitovanje u BiH (Public broadcasting service), da redovni TV prenosi parlamentarnih zasjedanja nisu obavezni. Građanima BiH se na taj način uskraćuje pravo na objektivno informisanje o tome kako njihove interese zastupaju predstavnici parlamentarnih stranaka. Praksa prepričavanja skupštinskih zasjedanja, umjesto direktnih prenosa, daje mogućnost režimskim novinarima za pravljenje friziranih, ili čak neistinitih izvještaja zasnovanih na prenošenju zastupničkih izjava izvađenih iz konteksta.

Činjenica da se Osnivački odbora Javnog servisa za emitovanje u BiH, u donošenju svojih zaključaka povodom prestanka emitovanja direktnih TV prenosa parlamentarnih sjednica, oslanja na razgovore sa najvišim predstavnicima federalnih i državnih organa – daje dodatni osnov za sumnju da se bh javni TV servis koncipira kako bi išao na ruku aktuelnoj vlasti.

BOSS traži od predsjedavajućeg Javnog servisa za emitovanje u BiH, gosp. Tadeja Labernika da odgovori javnosti – zašto mediji u BiH, koja teži zapadnom modelu demokratije, ne bi imali obavezu javnog prenošenja zasjedanja parlamenata, ako se, recimo, zasjedanja američkog Senata i britanskog Parlamenta redovno i direktno prenose. Bosna i Hercegovina je zemlja koja se tek uči demokratiji i njeni građani imaju potrebu da budu i bolje politički obaviješteni od građana zapadnih zemalja gdje je demokratija stvar tradicije. Za šest KM koliko iznosi TV pretplata, odnosno tri miliona KM mjesečno, građanima se mora omogućiti izravni uvid u parlamentarna zasjedanja jer samo tako će, kao potencijalni birači, razmišljajući na osnovu nefrizirane informacije, moći izabrati demokratsku vlast. Tek tada će se građanima BiH moći reći da su odgovorni za vlast koju biraju. Ovako, odgovornost snose oni koji su građanima uskratili pravovremenu i potpunu informaciju.

U tom smislu BOSS traži od Osnivačkog odbora Javnog servisa za emitovanje u BiH i Upravnog odbora RTRS-a da obzirom na široke mogućnosti postojećih programskih prostora, kao što je postojanje 2. kanala RTV BiH, u cilju demokratizacije BiH, usaglase glavne oblike izvještavanja sa sjednica parlamenata kao cjelovite i redovne TV prenose.

U suprotnom, OHR koji ima ovlasti za uspostavu demokratskih postulata prilikom izvještavanja u bh medijima – snosiće odgovornost za sva moguća obmanjivanja strane i domaće javnosti koja mogu nastati friziranim izvještajima režimskih novinara o radu bh parlamenata.

 

 

You may also like...