29. oktobar 1999.

u povodu nesavjesnog obavljanja poslaničke funkcije poslanika Parlamenta Federacije BiH

Bosanska stranka ponovo upozorava javnost na ponašanje poslanika u Parlamentu F BiH, čije nesavjesno obavljanje poslaničke funkcije direktno šteti efikasnosti rada parlamenta i interesima građana. Uprkos postojanju Odluke Visokog predstavnika u BiH, da su poslanici dužni opravdati svoj izostanak sa sjednica parlamenta i da tri neopravdana izostanka povlače smjenu, veći broj poslanika redovno odsustvuje sa parlamentarnih sjednica ili napušta zasjedanja dok su još u toku. Očigledno je da se radi o poslanicima koji su svoj mandat, dobijen od birača, shvatili samo kao dodatni izvor primanja – bez obaveze zastupanja interesa građana. Takvo ponašanje omalovažava instituciju parlamenta i čini da sredstva koja se izdvajaju za rad parlamenta postaju neopravdana investicija.

U istom kontekstu je i rad dijela poslanika koji relativno redovno prisustvuju sjednicama parlamenta ali koji opstruiraju svaki pokušaj rasprave o prioritetnim pitanjima. Neshvatljivo je da se nakon protesta i opravdanih zahtjeva radnika i penzionera za hitnom raspravom o njihovom katastrofalnom ekonomskom položaju, recimo, poslanici SDA i SDP-a satima nadmudruju oko toga ko više voli Bosnu. Ovakvih primjera nesavjesnog obavljanja poslaničke funkcije sve je više, a bijeda u kojoj živi većina građana Federacije – za njih kao da ne postoji.

Ilustrativan je i primjer sjednice Kolegija Predstavničkog doma federalnog Parlamenta, održane dan nakon protesta radnika, na kojoj su predstavnici “demokratskih stranaka”, odnosno Hrvatske demokratske zajednice, Stranke demokratske akcije, Socijaldemokratske partije i Demokratske stranke penzionera, odbili podržati zahtjev da se na parlamentu raspravlja o hitnom donošenju Programa ekonomskih i socijalnih reformi, koji je putem sredstava informisanja i na Kolegiju ponudio poslanik Mirnes Ajanović.

Nedostatak političkog sluha za hitnost rješavanja pitanja koja su od ključnog značaja za pokretanje bh privrede, pa prema tome i od životnog značaja za građane – opoziciju stavlja u istu ravan sa pozicijom. Rad, odnosno nerad predstavnika političkih stranka u Parlamentu F BiH pokazuje da se javno izražene potrebe građana za izlaskom iz bijede, ne nalaze na listi prioriteta onih koji bi te potrebe trebali rješavati.

Bosanska stranka traži od Visokog predstavnika u BiH da sankcioniše nesavjesan rad poslanika koji svojim ponašanjem opstruiraju rad parlamenata i rješavanje teške ekonomske situacije u kojoj se nalaze građani. Smjene nesavjesnih političara jedini su način da rad parlamenata postane odraz volje naroda a ne samovolje neodgovornih pojedinaca.

 

 

You may also like...