7. januar 1999.

Političke aktivnosti

1.   PRESS KONFERENCIJE I SAOPŠTENJA ZA JAVNOST

Bosanska stranka je u toku 1998. održala 38 press konferencija na kojima su prezentirani politički stavovi o aktuelnim političkim, ekonomskim, socijalnim, pravnim, kulturnim i drugim događajima u Bosni i Herecegovini. Takođe, Bosanska stranka je izdala 54 saopštenja za javnost, koja su bila plasirana u domaćim listovima i na televizijskim i radio-difuznim medijima u oba bosanskohercegovačka entiteta.

2.   INTERVJUI I UČEŠĆA U RTV EMISIJAMA

Predstavnici Bosanske stranke su u toku 1998., u listovima, televizijskim i radio-difuznim medijima u oba bh entiteta dali, ukupno, 47 intervjua, odnosno izjava za javnost. Kao u javnosti zapažene vrijedi istaći intervjue predsjednika BOSS-a Mirnesa Ajanovića koje je dao za “Večernje novine”, “Dnevni avaz”, “Globus”, “Hrvatsku riječ”, “Reporter”, “Prelom”, te učešća u emisijama OBN i RTV BiH “Face to face”, “Argumenti”, “Na kraju dana”, “Telering”, kao i u emisijama RTV TPK, RTV USK, TV Tuzla, RTV Zenica, NTV Zetel, NTV Studio 99, NTV Hajat, RTV BN, itd.

3.   PUBLICISTIČKA IZDANJA

U avgustu protekle godine u izdanju BOSS-a iz štampe je izašla, na 550 stranica, knjiga pod naslovom “Bosanski program”, autora Mirnesa Ajanovića. “Bosanski program” se sastoji od hronološki poredanih i tematski grupisanih tekstova koji svedoče o angažovanju BOSS-a u četverogodišnjem razdoblju, i iz različitih uglova sagledava, analizira i projicira najbolja politička rješenja za trajnu opstojnost i sigurnost naroda i države Bosne i Hercegovine.

4.   PLAKATI

U toku 1998. godine Bosanska stranka je objavila i u više gradova BiH prezentirala ukupno 12 plakata, među kojima vrijedi istaći plakate pod naslovima “Gospodo, nećete više”, “Pare ili život”, “Krivi ste vi”, “Jaše Kurta, a jaše i Murta, “Dan robova”, ciklus plakata “Revolucija”, kao i poslednji pod naslovom “Planetarni program za borbu protiv SIDE”.

 

Izborne aktivnosti:

1.   REZULTATI OPŠTIH IZBORA

Bosanska stranka je na izborima u 1998. godini predstavila kandidate za sve nivoe vlasti, odnosno za članove Predsjedništva BiH, Predsjednika RS, za državne i entitetske, te kantonalne organe vlasti. Bosanska stranka je na opštim izborima ostvarila relativan uspjeh       i ušla u zakonodavnu vlast Parlamenta Federacije BiH, te Zeničko-dobojskog, Unsko-sanskog, Tuzlansko-podrinjskog i Sarajevskog kantona. Glasajući za BOSS građani su dali legitimitet vjerovanju da je moguća reafirmacija društva u kome će vladati socijalna pravda, u kome se građani neće osjećati manje vrijednim, poniženim i potlačenim.

2. IZBORNI REZULTATI – PLATFORMA SOCIJALNE SIGURNOSTI GRAĐANA

Parlamentarizacija Bosanske stranke već je donijela pozitivne promjene u radu zakonodavne vlasti, posebno Parlamenta Federacije BiH u kojem se donose egzistencijalni zakoni za građane, u cilju obaveze vlasti da se brine o svim građanima.

Bosanska stranka će se i dalje zalagati za političke ciljeve koji insisitiraju na vraćanju građanskog dostojanstva narodima Bosne i Hercegovine, što podrazumijeva kontinuiranu političku borbu za socijalnu i egzistencijalnu sigurnost svih građana, kao i za politička rješenja koja će stvarati trajnu društveno-političku stabilnost.

Bosanska stranka će istrajati na svojim socijalističkim principima, i smatra da će javašluk jednonacionalnih vladajućih stranaka – rezultirati time da sljedeće 2000. godine, nakon desetogodišnje vladavine, tragične za sve narode Bosne i Hercegovine – građani svrgnu nenarodnu i lopovsku vlast.

 

 

 

 

You may also like...